Koningsvogelschieten zondag 30 april 2017

Koningsvogelschieten Merkelbeek op 30 april 2017

Schutterij vraagt ‘OLS’ hulp aan de zusters.

Een verrassende start van het traditionele Koningsvogelschieten in de sfeervolle en lommerrijke tuin van de Zusters van het Korenveld. De hele schutterij is aanwezig met de koning en koningin, als voorzitter Jos Timmermans de marketentsters vraagt om de worst aan te bieden aan de zusters en een goed gevulde mand met heerlijke streekproducten.

Niet zo maar. Maar in ruil voor hun gebed. Dat gebed wordt kort daarna gebeden in de kapel, waar de kersverse generaal Albert Ramaekers de mooie grote OLS kaars, gemaakt door collega zusters uit België, wordt aangestoken. De creatieve zusters hebben een eigen OLS gebed gemaakt en dit ook uitgedeeld, zodat iedereen dezelfde woorden de hemel instuurt om _”Ooze leeve Hiër” massaal zijn zegen te vragen.

Nieuwe generaal Albert Ramaekers

Onlangs is Albert Ramaekers door het bestuur benoemd tot generaal. Deze functie ontbrak sinds enkele jaren bij de schutterij. De laatste generaal was Frans Timmermans.

Albert is één van de schutters die het OLS naar Merkelbeek heeft gebracht en hij neemt al jaren een verantwoordelijke plek in binnen het bestuur. Zijn vader was vroeger ook generaal, dus dat zit in het bloed. Albert mocht deze ochtend zijn nieuwe uniform voor de eerste keer aantrekken en hij werd meteen door pastoor Houben, die ook de mis had gecelebreerd, gezegend.

Elke schutterij kan zelf bepalen of zij een generaal benoemen. Er kan per schutterij maar één generaal zijn.

Denieuwe generaal is zich bewust van de verplichtingen die deze functie met zich meebrengt. Niet alleen meelopen tijdens de schuttersoptochten die spoedig weer gaan beginnen, hij zal ook uittreden bij wedstrijden. Hij vervolmaakt de groep daar hij door zijn uniform en hoofdbedekking een opvallende verschijning is.

Koningsvogelschieten

Het nieuwe schuttersseizoen start met het traditionele koningsvogelschieten. Vanwege de sterke wind kan de wedstrijd pas laat beginnen. Het is een zonnig en druk bezocht evenement.

Meer dan 70 bezoekers hebben op de speciale vogel voor burgers geschoten. Mevrouw Barbera Laura Ligason Aenaïz schiet na 94 schoten uiteindelijk de vogel. Haar valt de eer te beurt om samen met haar partner deel te namen aan het gezellige en smakelijk schuttersdiner na afloop bij Gasterie Smeets.

Nieuwe Koning Alfons Douven

Na de spannende schutters wedstrijd is het Alfons Douven die met 114 schoten de eer heeft zich de nieuwe koning te mogen noemen. Alfons is al meer dan 30 jaar een fervent schutter en actief lid van de schutterij. Nadine Ramaekers-Lückers zal koning Alfons ter zijde staan als koningin.

Ook zij was schutter van het zestal dat het OLS naar Merkelbeek gehaald heeft. Zij is de echtgenote van generaal Albert.

 

Dit nieuwe koningspaar zal een ere plaats vervullen tijdens het OLS op 2 juli.